~welcome~

Saturday, December 11, 2010

Maal Hijrah: Cukuplah Wahai Nafsu!


Hari ini 5 Muharam 1432 Hijrah. 

Alhamdulillah, mungkin sudah tertulis di dalam kitab-Nya, maka pada hari ini, Dia membenarkan diri untuk bertemu kalian lagi. Alhamdulillah, dengan kasih sayang-Nya, maka Dia terus mengurniakan ilmu dan hidayah-Nya. Salam mahabbah buat semua pengunjung laman ini. 

Salam Maal Hijrah.


Semoga ia bukan sekadar ungkapan yang meniti di bibir setiap insan yang bergelar Muslim. Semoga terselit kesedaran penuh penghayatan akan hari keramat ini. Penghijrahan Rasulullah dan para sahabat dari Kota Mekah ke Madinah...demi menyebarkan luaskan agama Islam. 

Bukan ingin menerangkan bermuka-muka apa itu Maal Hijrah, kerana saya yakin sekali kalian sudah mengetahuinya. Lebih arif dan faham, bukan? Kerana kalian mengkaji sirah Rasulullah. 

Saudara seakidahku sekalian...masa kian pantas berlalu...usia kian meningkat dihitung...ajal bilakah sampai waktu? 

Saudara seakidahku sekalian...andai nanti nyawa sudah terpisah dari jasad, kita sudah tidak mampu berpaling ke belakang. Kita sudah tidak mampu merayu dan memohon kepada-Nya agar dikembalikan ke dunia untuk kita menambah amal. 


“Dan (alangkah ngerinya), jika sekiranya kamu melihat orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhannya, (mereka berkata), “ Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami (ke dunia), niscaya kami akan mengerjakan kebajikan...” (As-Sajdah:12)


Adakah kita menanti sampai saat itu, maka barulah kita akan mengerti maksud sebenar ‘penyesalan’? Nauzubillah…semoga Allah terus memberikan kita hidayah-Nya agar kita tidak terus hanyut dalam keindahan dan keasyikan dunia yang sementara cuma.

Masa pantas berlalu, maka usia juga kian menganjak, menuju ke penghujungnya. Masa pantas berlalu, maka semakin dekat detik kita menghadap-Nya. Mahukah kita dijemput bertemu-Nya dalam keadaan diri bersalut debu-debu dosa dan maksiat kepada-Nya?
Jika jawapannya TIDAK, maka kita harus berbuat sesuatu…BERHIJRAHLAH…

Jika selama ini kita hidup dikongkong nafsu, kita hidup ‘ditunggangi’ nafsu, maka berhijrahlah. Jangan biarkan jiwa kita terus menjadi hamba nafsu. Jangan biarkan iman kita terus dipenjara. Bebaskanlah iman kita yang telah lama terseksa menanggung beban derita.

Saudara seakidahku sekalian, bawalah IMAN-mu BERHIJRAH dari penjara nafsumu itu. Bawalah imanmu kembali ke tempat asalnya, yang selayaknya untuk ia berada. Bawalah imanmu kembali merajai hatimu. Bawalah imanmu kembali menakluki jiwamu. Berhijrahlah bersama imanmu.

Cukuplah melayan segala kemahuan nafsumu yang betindak selaku raja dan tuan kepadamu, sehingga kau lupa tujuan hidupmu, sehingga kau lupa asal usulmu, sehingga kau lupa peranan dirimu.


“Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku.” (Az-Zariyat:56)


“Yang memperindah segala sesuatu yang Dia ciptakan dan yang memulai penciptaan manusia dari tanah, kemudian Dia menjadikan keturunannya dari saripati air yang hina (air mani). Kemudian Dia menyempurnakannya dan meniupkan roh (ciptaan)-Nya ke dalam (tubuh)nya dan Dia menjadikan pendengaran, penglihatan dan hati bagimu, (tetapi) sedikit sekali kamu bersyukur.” (As-Sajdah:7-9)


Hayatilah bait-bait indah ayat-ayat cinta-Nya buatmu, pasti di situ kau temui cara untuk membawa imanmu kembali menjadi nakhoda hidupmu.

Saudara seakidahku sekalian, katakanlah “Cukuplah wahai nafsuku…!!!”


Puisi ini buat renungan kita bersama…puisi yang tidak kuketahui dari mana asalnya, namun ku berharap, dia, yang mencoretkan tintanya untuk mengingatkan kita, saudara seakidahnya, akan beroleh sahamnya...


CUKUPLAH WAHAI NAFSU

Di sebalik hijab malu; Dia teresak dalam sendu,
Di sebalik hijab malu; Dia berperang,menawan gelodak nafsu… 
 
Neraca nafsu: Penat sungguh menjaga hati..  
Neraca iman : Allah telah berjanji, pasti ada ganjarannya..  

Neraca nafsu: Sabarkah kau mengimbangi dunia dan akhirat sepanjang hayatmu? yang mungkin berpuluh-puluh tahun lagi..  
Neraca iman : Justeru, jaminkan aku, aku akan hidup esok hari..ataupun sekejap lagi.. 
Neraca nafsu: Aku tak mampu.. Bukankah itu ketentuan Ilahi? tapi, bukankah telah lama kau peliharanya, andai kau abaikannya sebentar, mungkin tak memberikan kesan pada amal-amalmu yang terdahulu.. dah banyak!  
Neraca iman : Justeru, jaminkan aku, dgn amalku itu.. sudah cukup membuat aku menghirup harum JannahNya..

Neraca nafsu: Itu juga ketentuan Ilahi, hanya Dia yg layak memberi jaminan
Neraca iman : Justeru, marilah bersamaku..terusan mengejar Cinta Dia.. 

 
Neraca nafsu: Cinta Dia.. ya, perlu itu. Tapi, kutahu..nalurimu juga mahukan cinta dunia..bukan? ku pasti, kau juga tahu, betapa indahnya cinta dunia?
Neraca iman : Wahai nafsu.. tenang-tenanglah dikau..kankucurahkanmu dengan Kasih dan Cinta Tuhan..hentikan bicaramu wahai nafsu.. 


Neraca nafsu: Cukupkah keinginanmu dengan hanya Cinta Tuhan?
Neraca iman : Memang benar seperti apa yang dikhabarkan, kau takkan pernah diam memujuk rayu… huhu~ jika kudihalalkan dengan cinta dunia sekalipun, Cinta Tuhan masih yang pertama. Cinta itu perlu mekar sampai bila-bila, wahai nafsu… Tak rasa bersalahkah dikau, tak mencintai Dia yang telah sekian lama menyintaimu? Yang tak putus-putus menyintaimu? Nafsu, sudahlah… Dia pasti rindu pada esak tangismu, rengekan manjamu, pujuk rayumu padaNya.. Dia pasti rindu dan cemburu, andai kau punya cinta yang lebih dari cintamu padaNya.. Jangan pernah kau abaikan Dia.. selangkah kau mendekatinya, seribu langkah Dia akan mendekatimu.. aku rindukan BelaianNya.. jgn kau rayu-rayu aku lagi, wahai nafsu…cukuplah..

Neraca nafsu: ……….. baiklah..bisikkan padaku perihal Cinta Tuhan..
Neraca iman : Katakanlah (Muhammad),” jika kamu mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu” Allah maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Katakanlah (Muhammad),”taatilah Allah dan Rasul. Jika kamu berpaling, ketahuilah bahawa Allah tidak menyukai orang-orang kafir. (Ali Imran:31-32)
Neraca iman : Itu janjiNya, aku perlu ikut apa yg Rasulullah ajarkan, dan apa yg Allah khabarkan.. jgn kau teruskan pujuk rayumu.. kerana aku ingin sahut CintaNya..
 
Neraca nafsu: Baiklah..Kali ini kau menang.. Fitrahku memang memujuk rayu untuk menyimpangkanmu.. Moga cintamu pada Tuhan kan selamanya menjinakkanku. Aku kan datang lagi memujuk rayu..
Neraca iman : Moga aku terus diberi kekuatan… Wahai Allah..hambamu masih tercari-cari manisnya bercinta denganMu, jangan Kau izinkan lagi aku kalah dengan pujuk rayu nafsu.. Moga Allah beri kekuatan..dengan kekuatan CintaNya..Amin..
2 comments:

  1. Terima kasih atas perkongsian menarik.

    Moga kita tidak termasuk dalam kalangan orang berdosa yang dinyatakan dalam ayat assajadah itu.

    Dialog antara neraca nafsu dan iman juga menarik. Moga sentiasa diberi nikmat masa lapang untuk berkongsi ilmu di blog ini.

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah, semoga Allah terus memberikan kita nikmat iman dan istiqamah dlm mengerjakan kebaikan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Click Here =)